Tietovisan kulku

Tietovisan vetäjä kertoo aluksi uusille osallistujille säännöt. Visassa on kaksi kierrosta, joiden molempien lopuksi vastauspaperit kerätään pois, vetäjä tarkistaa vastaukset ja kertoo oikeat vastaukset. Visan lopuksi kerrotaan tulokset ja joukkueet palkitaan.

 

Kysymykset

Kysymykset on jaettu kahteen viidentoista kysymyksen sarjaan. Lisäksi lopuksi kysytään lisäkysymys, joka ratkaisee tasatilanteissa. Kysymykset kysytään kahteen kertaan ja vastausaikaa on noin 2 minuuttia. On suositeltavaa tehdä kierroksen aikana omatoimisesti muistiinpanoja. Toisinaan kysymykseen voi saada lisävinkin, joka kerrotaan kaikille joukkueille.

 

Välineet

Visoissa jaetaan jokaiselle osallistuvalle joukkueelle vastauspaperi ja muistiinpanovälineet. Kännykän ja internetin käyttö on visan aikana kielletty. Kännykät laitetaan äänettömälle visan ajaksi.

 

Pisteet

Oikeasta vastauksesta saa yhden tai useamman pisteen. Käytössä on yleensä tuplausmahdollisuus, jolloin käyttäjä rastittaa ns. “varman vastauksen”. Ilman rastia oikeaksi todetusta vastauksesta saa pisteen ja väärästä vastauksesta ei rangaista. Rastitetusta oikeasta vastauksesta saa kaksi pistettä ja väärästä vastauksesta menettää yhden pisteen.

 

Joukkueet

Visajoukkueen koko on 1-5 henkilöä. Kaudella kerättävien kokonaispisteiden vuoksi kannattaa käyttää samaa joukkueen nimeä kaikissa Visa by Ate -tietovisoissa.

 

Palkinnot

Tavallisesti palkintona on voittavalle joukkuelle jotain ravintolan puolesta. Lisäksi palkintoina voi olla lippuja paikallisten urheiluseurojen kotiotteluihin ja suklaata. Joissain paikoissa jaetaan vielä lohdutuspalkinto arvonnalla. Kauden voittajajoukkueet palkitaan pokaalein.

 

Finaalit

Ravintolan finaaliin saa osallistua vain joukkueessa vähintään kerran kyseisessä paikassa osallistuneet jäsenet. Visakauden päätösfinaaliin on ilmoittauduttava määräaikaan mennessä tai finaalipaikka katsotaan luovutetuksi.

 

Varoitukset

Tietovisoissa on käytössä useimmille jalkapallosta tuttu sääntö: keltaisen kortin jälkeen punainen. Tietovisoissa on annettava osallistuville joukkueille visarauha eli malttia äänenkäyttöön ja varsinkaan vastauksia ei huudella kovaan ääneen kaikille. Toisesta varoituksesta poistetaan tietovisalle varatusta tilasta loppuvisan ajaksi. Säännöt koskevat myös niitä, jotka ovat samassa tilassa mutta eivät osallistu visailuun.